Kapalı Tır

Kapalı Tır

Kapalı Tır

Uluslar arası Karayolu Taşımacılığı, Uluslar arası Nakliyeciler Birliği tarafından 1959 yılında imzalanan bir anlaşmadır. Bu anlaşmanın Fransızca olarak kısaltılmışı ise TIR kelimesini oluşturmaktadır. Aslında bu sözleşmeye dâhil olan araçlara verilen bir plaka ismi olan tır, bugün taşımacılık yapan belirli araçların adıdır.

İstanbul Nakliyeciler Sitesi'nde 81 ilden gelen başta kapalıı tır olmak üzere her türlü ihtiyaca uygun her türlü araç Sarı Kamyonet bünyesinde bulunmakta ve firmaların ihtiyacı doğrultusunda araç tedariki yapılmaktadır.

Tırlar karayolu taşımacılığında, tek seferde en fazla yük taşıma kapasitesine sahip olan motorlu araçların tümüdür. Bu araçlar hareket özgürlüğü olan, daha hızlı, daha güvenilir ve daha verimli taşımacılık için düzenlenen yol altyapılarından sonra ülkemizde daha sık kullanılır hale gelmiştir.

Tırlar birçok açıdan kamyonlar ile aynı özelliklere sahiptirler. Aralarındaki en önemli farklılık ise yük taşıma kapasitesidir. Tırlar büyük ve uzun araçlardır. Bir defada 44.000 kilograma kadar yük taşıyabilmektedirler.

Bir kabin ve kasa kısmında oluşan tırlar, fabrikalarda sadece kabin olarak imal edilmektedirler. Daha sonra dorse adı verilen kapalı veya açık kasalar tırlara takılmaktadır. Kapalı tır veya açık tırlar bu şekilde oluşmaktadır.

Kapalı tırlar özellikle uluslar arası taşımacılıkta en çok tercih edilen araçlardır. Kasa bölümlerine takılan römorklar, özellikle deniz taşımacılığında kullanılmaktadır. Çıkışın yapılacağı limana tırlar ile getirilen römorklar, burada gemilere yüklenerek sevk edilmektedirler. Römorklar sac malzemelerden yapılan kasalardır. Her türlü olumsuz dış etkilere karşı oldukça donanımlı üretilen römorklar, uzun mesafeli yolculuklara göre tasarlanmışlardır.

En çok tercih edilen bir diğer kapalı tır türü ise, tenteli dorselere sahip tırlardır. Bu tırlarda tente kullanılmasının sebebi ise, ebat olarak büyük olan kasaların ağırlıklarının minimum seviyede tutulmasıdır. Kasalara yapılan iskeletlere tutturulan tenteler, kullanım açısından bir sorun teşkil etmezken, yükleme kapasitesi bakımından da avantajlar sağlamaktadırlar. Tenteli dorselerde dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, içerisinde taşınacak yükün sıcak ve soğuk havalardan etkilenmiyor olmasıdır. Çünkü tenteler yükleri sadece yağmur ve yağışlardan korumaktadır.

Kapalı tırlar içerisinde sac kasalardan oluşan tırlarda bulunmaktadır. Bu tırlarda römorklardan farklı olarak kasalar kabinlere sabitlenmiştir ve ruhsatlarda tırın ağılığı bu şekilde belirtilmiştir. Tente dorselere nazaran daha ağır olan bu kapalı tırlar, istiap haddi nedeni ile, kasaların ağılığı kadar daha az yük taşımaya izinlidirler.  

TOP